Причина е очакваният спад в цените на природния газ

 

По-евтино парно тази зима. От октомври цените на топлото в голяма част от страната да паднат. Това предлагат експерти към енергийния регулатор. Окончателното решение ще дойде в края на месеца.

 

С най-голямото намаление ще могат да се поздравят клиентите на "Топлофикация София" - там се очаква парното и топлата вода да поевтинеят с над 7%. Следват ги абонатите във Враца и Разград, където готвеният спад е над 4%. Във Велико Търново и Плевен очакваното намаление е с над 3%, а във Варна и Бургас - около 2%. 

 

Незначително увеличение се очаква в Пловдив с под 1%. Без промяна пък ще останат цените в Русе, Сливен, Перник и Габрово, защото топлофикациите там работят на въглища. 

 

Поевтиняването при другите идва от по-евтиния природен газ, който ще използват от октомври. Очакваното намаление при синьото гориво е над 14%. Не целият обаче е отразен в готвените промени при парното, а ще остане като резерв. 

 

По-евтина ще бъде не само топлоенергията, но и токът, който произвеждат тези централи. Това може да намали и цената за задължение към обществото, срещу която бизнесът толкова се бунтува. Ще дойде ли така чаканото от предприятията облекчение ще стане ясно в края на октомври.