Това ще предложи правителството на президента Росен Плевнелиев

Бригаден генерал Димитър Шивиков ще бъде освободен от длъжност и от военна служба. Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и от военна служба. Предложението е във връзка с подаден от бригаден генерал Шивиков рапорт.

 

Припомняме, че преди дни на бригаден генерал Димитър Шивиков бяха повдигнати нови обвинения за присвояване и злоупотреба със служебно положение. Те са част от разследването срещу него за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище.

 

Военната прокуратура събра доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

 

Според обвинението Шивиков е присвоил вещи по време на мисия в Афганистан. Става въпрос за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които са били предназначени за безвъзмездна помощ  на местното население. Командирът обаче е разпоредил част от тези вещи да бъдат върнати в България. Това се смята за „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.

 

В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

 

Според военната прокуратура става въпрос за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени. Ген. Шивиков редовно е разпореждал техника и личен състава да участват в празненства в Карлово – мотокрос, празник на ловна дружинка, събори, църковни празници и др.

 

Освен това през 2014 година негови подчинени с техника е трябвало да ремонтиран Ловен парк – Карлово. Били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк, Карлово.

 

Припомнете си в какво бе обвинен бригаден генерал Димитър Шивиков: