Изненадата дойде от депутатите от "Атака", които осигуриха необходимите гласове

 

Депутатите приеха петата поправка в Конституцията на първо четене. Изненадата дойде от депутатите от "Атака", които осигуриха необходимите гласове за това мнозинство и така промените, свързани със съдебната реформа, бяха приети със 184 гласа.

 

"За" гласуваха от всички групи, с изключение на „БСП - лява България”. От АБВ осигуриха един символичен глас „за”. Решаващата подкрепа за промените дадоха депутатите на „Атака”, които обаче отрекоха сделка с управляващите. 

 

Още сутринта премиерът Бойко Борисов намекна, че промените в Конституцията ще минат с мнозинство от 180 гласа, което значително ще съкрати процедурата до окончателното приемане на текстовете. 

 

Промените предвиждат разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като всяка от тях ще решава кадровите въпроси за кариерното израстване на съдиите и прокурорите. Проблем ДПС и АБВ виждат в това как ще се разпределят политическите и професионалните квоти в колегията на прокурорите. 

 

Балансът в гледните точки на политическите партии ще се търси между двете четения на промените в Конституцията. Преди дни от Реформаторския блок обясниха, че не са склонни на повече отстъпки, свързани със съдебните промени.