Засилват външните граници на Блока

 

Повече пари и засилване на външните граници на Европейския съюз - това са основните решения от приключилата късно снощи среща на лидерите на страните от Европейския съюз. 


Представителите на 28-те решиха да увеличат хуманитарната помощ.

Още по темата

 

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз постигнаха съгласие да се окаже финансова помощ за съседните на Сирия страни. Това са Ливан, Турция и Йордания. Брюксел ще отпусне допълнително 1 млрд. евро, които ще бъдат предоставени чрез Световната програма по прехраната и Върховния комисариат на ООН за бежанците. 

 

Само ден след като предложението на Брюксел за задължителни квоти за бежанците предизвика остри спорове, мрачното настроение отстъпи място на конструктивните разговори. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че срещата е преминала в по-добра от очакваната от него атмосфера, а лидерите са се стремили към постигането на консенсус. 

 

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че сред приоритетите сега е изграждането на центрове за регистрация на пристигащите бежанци в Италия, Гърция и България.

 

"В страните, които са на външната граница, а именно Гърция и Италия ще се изградят така наречените горещи точки. България, въпреки че не е част от шенгенското пространство, посочи, че има обща граница с Турция. Това ще се случи най-късно до ноември тази година. Там ще се прави регистрация и ще се взимат пръстови отпечатъци на бежанците", уточни Меркел.