Мигрантската вълна придобива всички белези на нашествие, смятат от Патриаршията

 

"Нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци". За това призоваха от Светия Синод в извънредно обръщение по повод кризата с бежанците.

 

"През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие", се казва в съобщението на Православната църква.  

 

"Ситуацията с бежанската криза, освен моментните въпроси на материалното обгрижване и материалната солидарност с прииждащите тук хора, поставя въпроси за стабилността и съществуването на Българската държава, по принцип. Както и въпроса за това в какъв духовен контекст, в каква духовна среда, ще пребивава православният български народ, ако този поток продължи до степен, в която да бъде разместен съществуващия етническия баланс на територията на нашето Отечество България, която Бог е определил православния наш народ да обитава", се казва в изявлението, като се допълва, че Църквата ще помага с каквото може на бежанците, които вече са в България, без да ги дели по вяра и народност.

 

Българската православна църква също така призова правителството да постави "най-остро и категорично" въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия изток и Северна Африка и за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи.

 

"Искаме най-категорично нашето правителство да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност", изтъква се още в обръщението.