Могат ли да се правят тестове за лоялни служители и как?

 

Поредният план на МВР за борба с корупцията обхваща пътните полицаи, на които да се попречи да искат дребни подкупи на улицата чрез намаляване на прекия контакт между служители на министерството и граждани. За целта с европейско финансиране ще се разработват електронни услуги, а всички катаджии ще бъдат оборудвани с таблети.

 

Има идея дори да отпадне синият талон, който се отнема от КАТ при нарушение, тъй като често се превръщал в повод за корупция. Много от шофьорите първо пробвали да платят на полицая, който иска да им го вземе. Ако той откаже, те търсят начин да си платят в КАТ. И правят всичко възможно, за да не отиде глобата им за събиране от НАП. Ще спрат ли подкупите с новите мерки на министерството?


„Преди да се бори корупцията в МВР, най-добре е тази дейност да бъде регламентирана по някакъв начин, а не както е на този етап – куцо и сакато, като събере някакви пари, да си купи полиграф и да прави изследвания за това кой как си е поставил копривата в хладилника. Казвам го като пример, защото съм се натъквал на такива неща. Лоялни служители през тестове - би могло да се направи под някаква форма, но стига да има желание, а да не бъде проформа”, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.


По повод информацията, че една година никой от МВР не е гледал видеокадрите с нарушения по пътищата, Любка Маринова от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи коментира: „Това, което прави МВР, е много хубаво и трябва да се осъществи. Смятам, че „Пътната полиция”, ако има корупция, това трябва да се докаже разбира се, но тя осъществява т.нар. „дребна корупция”. Корупцията при пътните полицаи винаги е свързана с катастрофите, но не може да слагаме всички под общ знаменател”.


Човек-къртица от инспектората на МВР е издавал информация на един от двамата полицейски началници – на Асеновград и на Първомай, които бяха арестувани при акция, твърди изданието NBOX.BG.


„Информацията, която съм публикувал, е във връзка с теч на информация в МВР към арестувания Димчо Темелков по повод двамата полицейски началници – на Първомай и Асеновград, които бяха освободени под гаранция малко след задържането им. В момента се проверява човекът от инспектората, който е предупредил този човек предварително, че се готви неговия арест”, обясни в студиото на „Здравей, България” журналистът Стефан Ташев.


Повече по темата гледайте във видеото.