Ще плащаме средно с около 14 на сто по-малко, спрямо миналия отоплителен сезон

 

 

По-евтино парно в почти цялата страна! Ще плащаме средно с около 14 на сто по-малко, спрямо миналия отоплителен сезон. 

 

Най-значителна разлика в зимните си разходи за отопление ще усетят хората в Разград, а най-малка - в Пловдив.

 

Изключение са ТЕЦ-овете в Сливен, Перник, Русе и Габрово, които работят с въглища. 

 

Намалението при другите е заради падналата цена на природния газ. От утре той е по-евтин с над 14 на сто.

 

От 8 до 17 процента от сметките ни за парно от миналата зима, този сезон ще отидат за нещо друго. Най-голяма разлика в сметките от предишния студ ще усетят в Разград, където парното ще поевтинее със 17%. 

 

Другите добри новини за зимата са за Велико Търново, София и Враца. В Пловдив разликата с миналия сезон ще е най-малка - с близо 9 на сто.

 

Въпреки че газът поевтинява доста, енергийният регулатор не изравнява по него поевтиняването на парното, за да останат резерви в системата.

 

„Да не се позволи да бъдат ощетени българските потребители на топлинна енергия, ако по някакъв начин цената на природния газ се повиши в рамките на отоплителния период”, обясни Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

 

За Мария Петкова връзката с Топлофикация-София е дългогодишна и не смята да я прекъсва. Получава зимни сметки по 350-400 лв., защото гледа дъщеря в инвалидна количка и постоянно вкъщи е топло. Но ги разсрочва.

 

„Не ми излиза по-евтино на ток, защото апартаментът не е малък и токът също е доста скъп. Засега парното като че ли така разсрочено ни устройва най-много”, заявява Мария Петкова.

 

Парното си остава от най-евтините начини за отопление, обясняват експерти. При едно условие - в блока да няма отказали се.

 

„В случаите, когато започне отказ на един, на втори съсед, разходите се увеличават и може да се получи така, че да излиза по-скъпо, отколкото на алтернативни източници”, обясни доц. Валентин Колев, катедра „Електроенергетика”, Технически университет-София.

 

И малко сравнение. Парното за жилище 80 квадрата е 150 лв. При същото потребление на енергия, на ток зимата ще ни излезе освен студена, и солена - около 350 лв. месечно. Малко по-малко ще ни струва топлото от газ и парно, а най-евтино - на твърдо гориво.

 

В 89-квадратовия апартамент за Мария са трудни икономиите. Но гледа напред - и към енергийна ефективност.

 

„Ние направихме една изолация, която подобри нещата, сега чакаме и саниране на блока”, заявява Мария Петкова. 

 

Тази зима топла новина има и за нея. От 350 лева за миналия сезон, тазгодишния студ семейството и ще понесе с почти 60 лева по-малко.