Анализатори смятат, че Москва не преследва „Ислямска държава”

 

При първата руска военна интервенция в Близкия изток от десетилетия, изтребители обстрелват цели в Сирия предимно в западната част на страната. Тази територия обаче, според данни на Съединените щати, не е контролирана от „Ислямска държава”.

 

Джихадистите са превзели североизточните райони на Сирия, които вчера също станаха обект на въздушни удари, но американски. 

 

Западните провинции са под контрола на противниците на режима на президента Асад и на различни групировки, свързани или подкрепящи „Ал Кайда”. 

 

Политически послания, изказани с бомби. Така може да се обобщят на кратко вчерашните бомбардировки. Според арабиста проф. Владимир Чуков ударите на руснаците са много добре прецизирани и носят едно ясно послание –„Ние сме тук и няма да отстъпим”. 

 

Едва ли за момента ситуацията ще ескалира, твърди Чуков. И отбелязва, че ударите са срещу групировки, които по един или друг начин са под влиянието на външни сили. И категорично не са „Ислямска държава”. 

 

„Виждате каква широка гама от цели. Започвайки се от откровено терористична групировка, каквато е „Нусра”, преминава се към протурската армия на завоеванието „Ахра Ашан” и вече проамериканската армия за могъществото, която идва да подскаже: „Ние изпращаме послание, че ние с тези групировки няма как да комуникираме и просто те са нежелани при нас””, коментира проф. Владимир Чуков.

 

Потърсихме мнението и на сирийците, които живеят у нас - про и анти ориентирани към управлението на Башар Асад. 

 

Мохамед Албармауи живее в България от 17 години. Определя се, като представител на сирийската опозиция. Той е категоричен, че ударите в Сирия от страна на руските части са срещу бунтовниците. И че Русия разчиства в полза на Асад, а крайната цел е разделение на Сирия. 

 

Сирийците, които подкрепят режима на Башар Асад обаче са категорични - ударите са срещу тероризма, срещу ИДИЛ и хората там едва ли не приветстват бомбите.

 

Дали петролът е големия залог и интересуват ли се големите сили от сирийския народ. Трудно някой може да каже категорично. Сирийците обаче са единодушни в едно - войната трябва да спре.