Солените наказания ще засегнат недобросъвестните родители

 

Двойно скача глобата за родителите, чиито деца не посещават училище. Ще напълни ли това класните стаи?


Санкцията е записана в променения Закон за образованието. Всъщност наказания имаше и досега. Макар и по-малки. Промяна сега цели да принуди родителите да пращат децата си на училище и да се намалят отсъствията. Как гледат родителите на промяната?


„Искаме да се учат децата. Всички искат да се учат децата”, казва Неджибе.


Неджибе има двама ученици. Праща ги в клас, въпреки, че и е скъпо. И не само на нея.


„Някои хора нямат възможност да си пращат децата, никъде не работят, помощи нямат”, добавя Неджибе Мехмед.


„Разбира се, че има такива социални проблеми. Понякога нямат връхни дрехи, нямат обувки, но и ние се опитваме да влизаме в положение. Изчакваме децата, проявяваме огромна толерантност”, казва учителката Таня Желева.


Въпреки толерантността обаче училищата трудно се справят с проблема – тук се обучават 385 деца, всички са от малцинствата, а отсъствията не са прецедент.


„Безпричинното отсъствие е по семейни и социални причини. Пишейки отсъствие, ние пишем отсъствия на родителите”, на мнение е директорът на НУ "Г.С. Раковски" – Хасково  Димитрия Атанасова.


Затова и повечето директори подкрепят новите глоби, като наказание за недобросъвестните родители. Доволни са и от друга мярка – отнемането на социалните помощи, ако детето не влиза в час. Не санкции, а стимули обаче ще помогнат според експертите.


„Не толкова за мен е важно дали ще има наказания за родители и ученици, а това доколко те ще се прилагат и доколко ще се проследява дали ще се прилагат”, казва Евгения Пеева, изпълнителен директор на Фондация „Заедно в час”.


Бедността и социо-културните различия не са единствените причини за полупразните класни стаи.


„Тези, които са по-големи – 8, 9 клас, в гимназиалния етап почти, които просто не ходят на училище, макар и родителите да ги изпращат на училище, поради това, че имат затруднения с учебното съдържание или по някакви други психологически бариери”, обяснява Наталия Михалевска, експерт в МОН.


Затова и усилията трябва да започнат от родителите. Те обаче не виждат нищо ефективно в глобите за отсъствия.


„Не е хубаво, откъде хората да намерят тези пари за глоба”, възмущава се Неджеб.


Новите санкции ще влязат в сила от следващата учебна година.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Надя Хамдан, Димитър Иванов