От МОСВ установиха 10 пъти надвишени норми на въглероден оксид

 

Десетки жители на село Красново край Хисаря излязоха на пореден протест. Причината - цех за производство на въглища, който замърсява въздуха над селото. След намесата на Нова телевизия, от министерството на околната среда установиха 10 пъти надвишени норми на въглероден оксид. Въпреки това, цехът не е затворен.


Десетки жалби и сигнали на тел. 112, очевидно приемани само на хартия. Вместо да вземат мерки, институциите са оставили цехът за дървени въглища в Красново да трови цялото село. До преди броени дни, когато напрежението ескалира. А днес потърпевшите и служителите на фирмата - замърсител едва не се сбиха.  


След нашата намеса, последва и дългоочакваната проверка. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, потвърдиха, че цехът обгазява селото.


„Има превишение по показател въглероден оксид. Превишението е над 10 пъти над нормата”, обяснява Стефан Шилев, началник на РИОСВ-Пловдив.


И не само. Цехът е работил необозпокоявано, въпреки, че не е имал необходимите разрешения.


„Работим по подобрението. Само това мога да ви кажа. Ще бъдат направени както трябва”, обясни служител от цеха.


Но хората от Красново не вярват. Те искат цехът да се затвори. Това обаче няма да се случи. Всеки месец  собственикът ще плаща глоба. Задължен е да сложи и филтри на комините.


Повече по темата гледайте във видеото.