Битката за общински съветници и този път ще е изключително оспорвана

 

Окончателно. Над 42 000 души са кандидатите за кметове и общински съветници на местния вот след по-малко от месец. Над 12 000 души ще се борят за доверието на избирателите си в опит да заемат кметски пост в община, кметство или район.


Битката за общински съветници и този път ще е изключително оспорвана. Работа в общинските съвети търсят над 35 000 кандидати. В хода на предизборната кампания вече има класация на най-популярните кандидати за изборни постове. Подредбата не е по политически партии, а по атрактивност на посланията и на начина, по който са избрали да изглеждат кандидатите на плакатите.


Кандидати за постове на тези избори много. Малцина обаче могат да се похвалят, че славата ги е застигнала преди още да помиришат властта. От дни в Интернет различни коментари събират тези мъже и жени, които вече оглавяват класациите на най-странно изглеждащите кандидати.

 

Сред тях има и такива, които случайно попадат в нея. Единствената истинска информация в плакатите на Марио Бойков и Ивайло Грозев са имената им.


„Всичко е един майтап, който си направихме за ползване на къмпинга”, разказа музикантът Марио Бойков.


Така двамата се оказват кандидати за кмет на несъществуващото селищно образувание Каолиново. А лозунгите, под имената им са част от фолклора на почиващите на къмпинг „Арапя”.


„Мотото за здрави тополи е, защото преди 5 години имаше една много голяма буря, която събори една топола и ми смачка караваната. И за това вече държа тополите да са здрави, да няма беля. А, пък мотото на противниковия кандидат. Вечер като седнем да се забавляваме, пеем, свирим, вдигаме повечко шум, идват нервни курортисти, не къмпингуващи, които казват: „Колко е часът? Време е да се ляга!”. Той казва: „Всички курортисти в Павел баня!”, обяснява музикантът Марио Бойков.


Днес Марио се забавлява на коментарите, които тяхната шега събира в интернет.


Антоанета Лазарова е кандидат за кмет на село Гаганица. Пее в местната фолклорна група "Златица" и е председател на пенсионерския клуб в селото. От 45 години е все с една и съща прическа.


„Страшно много ми хареса. Занесох списанието на една моя фризьорка. Питах първо дали ще може да се справи. Тя каза, ми ще опитаме, опитът й беше изключително сполучлив”, хвали се Антоанета Лазарова от село Гаганица.


Ръководи се от принципа „по дрехите посрещат, по ума изпращат”. Затова не се притеснява как хората, които не я познават, я възприемат. В битката за общински съветници с меч влиза и Стоян Тончев от Поморие.


„Това не е истински октопод и никой няма да убива никой. Естествено, че колажът е хумористичен”, казва Стоян Тончев от Поморие.


Експертите по политически маркетинг са хората, които най-добре знаят как да продадат образа на един политик. Оценката им за тези кандидати е еднозначна.  


„Забавни са. Освен увеселение, нищо друго не могат да предизвикат”, на мнение е Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг.

 

"Гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот".