Срутването е станало в една от галериите

37-годишен миньор пострада за щастие леко, при срутване в мина „Ораново” край Симитли. Рудникът се прочу с три тежки инцидента през последните 8 години, информира БГНЕС.

 

Срутването е станало в една от галериите на рудника към 17.30 часа днес. Вследствие на това къс въглища е ударила по гърба 37-годишния миньор Р.П. от град Симитли.

 

За инцидента не е подаван сигнал на тел. 112. Раненият в областта на гърба миньор е изваден от галерията от колегите му от дневната смяна, след което са го накарали да се изкъпе и едва след това с автомобил е закаран до филиала на Спешния център в Симитли. Оттам с линейка е транспортиран за МБАЛ-Благоевград около 19:30 часа.

 

При изследването в отделението по образна диагностика не са констатирани тежки травми. Миньорът е оставен под лекарско наблюдение в отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград.

 

На 16 юли 2013 година кално свлачище уби четирима миньори от рудника, телата на двама от тях бяха открити едва на 2 август с.г. след безпрецедентна спасителна акция, при която бе прокопан обходен тунел. По време на спасителната акция от инфаркт почина още един работник-шлосерът Асен Грънчаров. Почти два месеца след трагедията Окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство с мотива, че свличането е било непредвидимо. През 2007 г. при два подобни инцидента в рудника загинаха общо 4 миньора.