Николай Дойнов се опита да достигне до един от бежанските лагери в планините

 

Как живеят сирийските бежанци, избрали да останат в Турция? Водещият на Новините на Нова Николай Дойнов, който се намира в пограничния със Сирия район, се опита да достигне до един от бежанските лагери в планините. 

Още по темата

 

Яйлада - още един турски град на границата, приютил хиляди бягащи от войната в Сирия с бежански лагер за З000 души и училище за 250 деца. 

 

И всичко това на по-малко от три километра до известния с туризма си преди войната сирийски град Кесап. Но само няколко кадъра - това е всичко, което се разрешава.

 

На 100 километра надолу по границата, в Рейханли, сирийците вече са половината от населението. Животът на сирийците в Турция обаче има и добра страна. 

 

Мохамед е на 20 години, избягал с цялото семейство, защото сирийската армия го искала в редиците си срещу бунтовниците. От една година е в кафенето.

 

"В Сирия животът е евтин, тук е много по-скъпо и много по-трудно за нас, но въпреки всичко оцеляваме”, разказва той.

 

Брат му Мунир е по-малък, тъжи за приятелите в родината, а още не е имал приятелка, защото няма време от работа.

 

А Турция се готви за избори само след три седмици. Дали и как емигрантската карта ще се използва на тях и каква ще бъде съдбата на бежанците след това - поредни тревоги за хората, бягащи от война.