Емоционална раздяла на Мая Манолова с парламента

 

От днес Мая Манолова е национален омбудсман, а досегашният обществен защитник Константин Пенчев става член на Конституционния съд. Изборът за двете важни позиции направи Народното събрание. 

 

Парламентарният ден започна по вече добре позната схема – без кворум в залата. Ден преди ваканцията на депутатите в 9.00 часа се регистрираха само 73-ма. Все пак от третия опит успяха и Мая Манолова подаде оставка като депутат, за да заеме друг пост в държавата – на омбудсман. 

Още по темата

 

Така острието на БСП се сбогува с парламента и зачерта партийната си принадлежност, но без да се разделя окончателно със своите колеги в парламента. 

 

"Не ви казвам сбогом, казвам ви просто довиждане, защото съм сигурна, че ще бъдем съмишленици, че ще бъдем партньори за правата на българските граждани”, заяви от парламентарната трибуна Манолова.

 

След десетилетие като депутат тя се раздели с парламента емоционално. Тя посочи и първите си приоритети като омбудсман.

 

"Ще бъда омбудсман, който ще бъде сред хората, а няма да ги чакам в приемната си в София. Тъй като през мен ще минава гневът на българските граждани, не очаквайте да бъда кротка”, заяви Мая Манолова. 

 

Тя ще седне на стола на Константин Пенчев, а той отива в Конституционния съд. Номиниран беше от ГЕРБ, а за поста се конкурираше с друг юрист – Михаил Кожарев, кандидатура на Патриотичния фронт. Атаките към Пенчев дойдоха именно от тази посока, а поводът - одитен доклад на Върховния административен съд от преди пет години, когато Пенчев го оглавяваше. 

 

С избора на Константин Пенчев беше попълнен изцяло съставът на Конституционния съд.