Хиляди жители на града протестираха срещу насилието

 

Хиляди почетоха паметта на жертвите на атентата в Турция. На места шествията прераснаха в сблъсъци с полицията. 

Още по темата


95 души загинаха, а опозицията твърди, че жертвите всъщност са 128 и властите крият броя им.

 

Докато държавата е в тридневен траур, правителството и противниците му взаимно се обвиняват за кървавото престъпление.


Преминавайки по улиците на Анкара, хилядите протестиращи носеха плакати с лицата и имената на някои от загиналите. Шествието беше аплодирано от събрали се по пътя му хора.


"Вчера се събрахме точно тук, за да искаме мир и по-добър живот. А те взривиха шествието. Всички знаем кои са извършителите. Управляващата партия въвлече Турция в гражданска война, за да следва собствените си интереси. За да остане на власт", заяви един от участниците в демонстрацията Ондер Ислер.


Правителството и президента Ердоган яростно отричат да са свързани с атентата. Според управляващите взривовете са провокация, целяща да дестабилизира Турция.


Премиерът Давутоглу посети ранени в болница в Анкара, където обяви кой според него е отговорен за атентатите.


"В момента потенциалните извършители са ясни – „Ислямска държава”, ПКК, Марксист-Ленинистите или Революционният фронт", каза министър-председателят.


Атентатът е най-кървавия терористичен акт от този тип в историята на южната ни съседка. Той идва по-малко от месец преди новите избори и в момент, в който Турция се бори с икономическа криза, примирието между Анкара и кюрдите се разпада, ИД набира хора и оръжие и на турска територия, а войната в Сирия доведе 2 милиона бежанци.