Разберете неговата гледна точка за силен репортаж

След поредица от разследвания за измамни схеми в областта на земеделието, екорекет, скандални обществени поръчки, криминално енерго и далавери на кметове, Марин Николов се зае с разкрития за това "Как се взима диплома за малко над 1000 лева?" Тръгваме по следите на поредния случай заедно с Марин - този път в търсене на неговата гледна точка за силен репортаж. 

 

Какво е за теб да си част от журналистическо разследване? 
Обикновено, ако участвам в разследвания, аз съм техен двигател. 

 

Как откриваш твоя случай? 
По два начина. Най-често след сигнал на потърпевши от даден проблем, престъпление, нарушение или някаква нередност. Другият начин е сам да видя проблем и да го разнищя. Тъй като работя отдавна, по пътя до една истина срещам много факти и въпроси, които ми се струват достойни за внимание и за теми на цяло разследване. 

Още по темата

 

Рецептата ти за силен репортаж? 
Репортаж, който стига до сърцето на най-много хора.  

 

Катастрофира ли българското правосъдие?
Не мисля, че катастрофира, а че е аварирало. Много е бавно, трудно постижимо и неефективно. 

 

Най-силното ти оръжие? 
Истината.

 

Как "обезоръжаваш" героите на своите разследвания? 
С истина.

 

Рисковете под прикритие? 
Да познаят мен или екипа ми.

 

Нещото, което би те накарало да спреш? 
Да спра изобщо – не знам какво би ме накарало, не се сещам за причина. Спирам да работя по конкретен случай, ако разбера, че с него няма да разкрия нищо или когато сигналът към мен се окаже лъжа. 

 

Най-голямата ти награда? 
Радвам се много на наградата ми за "Най-добър разследващ журналист за 2015” от Фондация „Радостина Константинова”, както и на наградата за „Достоен българин” същата година. Но за мен най-голямата награда би било да знам, че с репортажите си хората, на които помагам, са повече отколкото тези, на които вредя. 

 

Въпроси от зрителите: 

 

Защо се занимаваш с кокошкарите, а не разследваш депутатите как забогатяват?

Репортаж за схемите на забогатяване на кмет и депутат - баща и син, не мисля, че е репортаж за „кокошкари”. Същото се отнася и за повтаряща се схема на рекет от неправителствени организации над бизнеса с протекция на държавата. Както и за аферите със скандалните субсидии за производство на тютюн на високо държавно ниво. Има още репортажи, които мога да дам като пример. 

 

Ако животът ти предложи нещо друго, с което да си изкарваш хляба, как би реагирал? 
Някой ден бих се радвал да стана музикант, ама не знам кога ще е.

 

Какви са разследващите журналисти на Нова? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В следващите дни можете да ги попитате лично. Изпратете ни своите въпроси към Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева като коментар под статията.