Вижте как изглежда професията през нейния поглед

С огромен журналистически опит от повече от 22 години, над сто кратки авторски филма и разследвания в bTV Репортерите и рубриката „Миролюба Бенатова представя" по Нова, Мира е сред най-популярните репортери у нас. Носител е на голямата награда в престижния конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората” 2014 г. за филма „Народ под наем“, има и две първи награди от телевизионния фестивал "Сребърен сателит“, "Черноризец Храбър“ 2005-а в раздел "Разследване“ в електронна медия и много други. Миролюба Бенатова е единственият български журналист, получил номинация със стойност на втора награда от Международния консорциум на разследващите журналисти за разследването "Трафик на бъбреци“. Вижте как изглежда професията през нейния поглед.

 

Още по темата

Усещането да си част от журналистическо разследване? 

Да разработвам проблем или тема, към която не посягат всички, за мен винаги е било естествено състояние. И не е задължително да слагаме етикет „разследване”. Добрите репортажи, направени по всички правила на професията, са нивото, към което се стремя. Харесва ми да „отвивам” теми с конфликт и драма, които невинаги са само криминални или свързани с организираната престъпност. Например лекарските грешки, трафик на яйцеклетки и органи, политически схеми и емигрантски истории.

 

Ти ли разпознаваш един случай или той теб?

С историите, които разказвам, се откриваме взаимно. Понякога суха статистика може да ме провокира да направя  поредица от репортажи, за които други колеги не са се сетили. „Добрите истории дебнат отвсякъде”, ако мога да се пошегувам така.

 

Имаш ли формула за силен репортаж?

Истината, показана професионално, без компромис към фактите, но изработена с възможностите и въздействието на телевизията – с кадри, автентичен звук и много реални герои. По-малко авторски текст, по-малко видимо авторско присъствие, но повече време за участниците в историята. С въпроси, разбира се. Докато не се получи отговор.

 

В криза ли е българското правосъдие?

Много български неща са в криза. Българите сме в криза. Отсъстваме. И статистически, и метафорично все повече напускаме България, за да я гледаме, понасяме и финансираме, но отдалеч. Осъзнаваме „размера на бедствието”, който избива от обезцененото образование, купените избори, отречените авторитети, обезлюдените села и необратимата промяна на демографския ни профил. Няма как автопилотът, който движи всички обществени процеси, да не засегне и съдебната система. Да, правосъдието е в криза. А усещането за несправедливост, обезсърчава най-много.

 

Най-силното ти оръжие?

Мога да чета и не съм корумпирана.

 

Как "обезоръжаваш" героите на своите разследвания?

Обичам директния подход и мога да гледам в очите. Не се страхувам да питам.

 

Нещото, което би те накарало да спреш?

Да спра какво?! Не бих искала да спирам да работя като журналист. Отдавна не се занимавам само с разследвания, най-малкото защото съм лесна за разпознаване. Но се опитвам да съм полезна на колегите с опита си.

 

Най-голямата ти награда?

Че публиката разбира и търси историите, които разказвам.

 

Въпрос от зрителите:

 

Коя е "топ екшън ситуацията", в която си изпадала по време на работа? 

През 2008 година, по време на разследване за трафик на хора и разпространение на документи за самоличност „на черно” във видинската ромска махала „Нов път”, бях ударена лошо от един богат и влиятелен местен бизнесмен Сотир Замфиров. Непровокирано, на улицата, пред няколко внушителни къщи. С колегата Стоян Георгиев си бяхме позволили да влезем в махалата, без придружители, покана и полиция. И съвсем директно разбрах, че още тогава държавата вече беше абдикирала. Инцидентът, при който след удара паднах на земята, беше заснет от Стоян. Тогава полицаите се държаха като храненици на Замфиров и с огромно неудобство го задържаха, въпреки че саморазправата беше очевидна. След година Видинският окръжен съд оправда „бизнесмена” за нападението, като му наложи административна глоба.

 

Какви са разследващите журналисти на Нова? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В следващите дни можете да ги попитате лично. Изпратете ни своите въпроси към Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева като коментар под статията.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.