Все още не е открит крадецът, който нахлу в ОДЗ „Вълшебство”

 

Крадецът, който нахлу в детска градина и извърши кражба пред очите на цяла група деца, все още не е открит. 

 

Центъра за видеонаблюдение денонощно следи над 200 училища и детски градини в столицата. Камерите обхващат териториите около самите учебни заведения. За съжаление те не достигат за всички училища и детски заведения. Сред тях е и детската градина „Вълшебство", в която беше извършен грабеж пред очите на децата. 

 

Учителката по латино танци все още е в шок от случилото се. Намира сили обаче да ни заведе до физкултурния салон, в който изживява най-големия си кошмар.  

 

„Още при влизането с децата забелязаха, че има фигура зад завесата, някъде по средата, виждаха се чифт обувки. Децата започнаха да питат „Кой е зад завесата? Кой е зад завесата?”, разказва Мариета Чалъкова. 

 

Крадецът разбира, че е разкрит и излиза от скривалището си. Тогава започва ужасът за учителката и децата.

 

„Той тръгна към нас, към вратата. Това, което ми каза е, че явно е объркал детската градина. Искаше да го помисля за родител. Извади нож, съответно ние се свихме с децата, някои навън, други по-навътре. Бяха се поизплашили”, разказва Чалъкова.

 

След кратка разправия с учителката крадецът побягва с портмонето й. Такова е успял да вземе и от дамската чанта на друга учителка от друга класна стая - за щастие по същото време децата са били навън.

 

„Има проявена небрежност от страна на служител при извеждането на децата от групата, което е позволило достъпа на лицето до сградата на детското заведение”, смята Мария Минчева, дирекция „Образование” в Столична община. 

 

Общината е категорична, че в системата за сигурност на детското заведение има пропуски. На първо място липсата на жива охрана. 

 

„Жива охрана има в над 72% от детските градини. Много малка част нямат жива охрана и считаме, че това е необходимо особено след този инцидент”, обясни Минчева.

 

До момента градината е разчитала само на видеонаблюдение, поставено след друг обир, когато крадците отмъкват парите от касата. Инцидентът в понеделник обаче е станал посред бял ден. 

 

„Лицето е било много близко до родители, които са се разхождали в двора. Едва ли не прикрепено към тях е вървяло”, обясни Гергана Петрова, директор на 37-мо ОДЗ „Вълшебство”.   

 

Затова на родителите вече е забранено да се задържат дълго време в двора на градината или в стаите на децата. 

 

А самите родители се надяват и друг пропуск да бъде коригиран своевременно - липсата на обратна връзка с тях след инцидента. 

 

В най-скоро време предстои разширение на системата за контрол. Във видеонаблюдението трябва да бъдат включени още 43 други училища и детски градини.