Готови ли са общините за изборите?

 

Трескава подготовка и изборни абсурди, малко преди деня на вота. Защо някои ще гласуват на различни места за местните избори и референдума и готови ли са общините за неделя?


В неделя общините трябва да са готови да посрещнат повече от 6 милиона и 300 хиляди българи, това е броят на хората, които имаме право да гласуваме на местните избори и референдума.

 

Повече от 12 000 са секциите в страната, които общините подготвят, жалбите, подадени за изборни нарушения, подадени в централната и общинските избирателни комисии са досега са 265. 294 ще са секциите в чужбина.


Петя е от София и винаги гласува на изборите, за да изрази гражданската си позиция. Тя решава да провери в коя секция са разпределени със съпруга й.


„Установих, че съм разпределена в две различни избирателни секции – за референдума и за местни властни”, обяснява Петя.


За референдума Петя трябва да гласува в математическата гимназия, в район „Оборище”, където е новият й постоянен адрес, а за кметските избори, - да се разходи до НДК, където е старата й адресна регистрация. Все още се чуди дали да отдели време да гласува и за двете.


„По принцип аз имах намерение да гласувам и за двата избора, но тъй като в момента референдума се оказа по-близо до мен, ще гласувам със сигурност за референдума”, убедена е Петя.


Това не е единственият подобен случай. Всеки, който е сменил постоянния си адрес и не е минала половин година на новото място, не отговаря на критериите за уседналост и за местни избори трябва да гласува по стария си адрес. За референдума обаче може и да е вписан в секция по новия си адрес.  


„За да не гласуват в две различни секции, по двата си постоянни адреса, имаше възможност, тъй като тя изтече на 10-и октомври, да подадат заявление за издаване на удостоверение за гласуване на определено място”, обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК.


Срокът обаче е изтекъл и вече не може да се направи нищо. И още един парадокс – ако все пак реши да гласува на местните избори, Петя ще трябва да избира районен кмет на район, в който вече не живее. А нейният нов район е „Оборище” – тук, както и в цяла София вече кипи трескава подготовка за изборите.


В специални помещения се съхраняват урните и параваните, които предстои да бъдат разпределени в училищата. В район „Оборище” трябва да се оборудват 51 секции, разположени в осем училища и болница ИСУЛ. Всичко се прави при затегнати мерки за сигурност.


„Достъпът до сградата е ограничен за външни лица, освен етажа, на който се намираме, където е центъра за услуги на гражданите. Има 24-часова охрана на бюлетините, които са в специално помещение и се охраняват от служител на полицията”, обяснява Петър Митев, временно изпълняващ длъжността кмет на район "Оборище".


Традиционно, освен в училищата ще се гласува и в болници и затвори. Ще се осигурява и достъп за хора с увреждания.


В ЦИК днес показаха и как да сгъваме бюлетината, като най-важното е да не се вижда квадратчето, което сме избрали. Демонстрираха ни и как ще протича машинното гласуване, което ще се проведе в 50 секции в София. Най-дългата бюлетина за кмет е в Столична община с 21 кандидата, а най-късата – с по един кандидат за кмет – в Симитли и в Долна Баня. Кампанията изтича утре и след това агитацията е забранена.


Премиерът Бойко Борисов е гост този петък в „Здравей, България”. Той ще говори за предстоящите избори и референдум, за бежанците и имаме ли проблеми в отношенията с Москва.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Нова телевизия призовава - гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.