Екип на Нова направи проверка в Северозападния регион

 

Месеци преди изборите в разследване на Тина Ивайлова ви показахме как обезлюденият Северозапад се превърна в предпочитано място за живеене. Или поне на хартия.

 

И така преизборно десетки необитаеми къщи се напълниха с десетки невидими новодомци. Често пъти за новите заселниците не знаеха нито собствениците на къщите, нито самите заселници.

  
Репортажите предизвикаха бурни обществени дебати. Последваха законови промени и заличаване на избиратели. Но съмненията останаха. 

Още по темата

 
 
Два дни преди вота Нова телевизия направи проверка. Започваме от село Тошевци. Предизборно населението му се е увеличило от малко над 100 на близо 400 души.

 

В къщата на Рангел ни посреща бедността. Заради нея, обяснява, предоставил адреса си на няколко непознати. Държи да ни покаже какво правят другите. Тръгваме след него по неутъпкана пътека в края на селото. След петдесетина метра достигаме целта - безлюдна къща, в която по документи кипи живот, твърди той. Казва, че точно в тази пустош една от претендентките за кметския стол регистрирала свои близки. 

 
Тогава решил и той да регистрира хора в дома си. С надежда да неутрализира вота на изборните туристи. И все пак – след проверките десетки имена отпадат от списъците. 

 

Така желанието на Страхил да наклони изборната везна не успява. Остава му обаче съмнението – че удобните са заличени от списъците, а неудобните все още фигурират в тях. И ако хитрината на Страхил не успяла, Дияна с облекчение разбрала, че от дома ѝ са отписани 13 души. Казва, че не знае кой ги е регистрирал в дома ѝ. 


 
След като населението на община Грамада набъбва с 600 души предизборно, след проверки 250 регистрации са заличени. 180 души обаче обжалват решението на съда. Решаваме да открием недоволните. Обжалвали са новодомците в тези две изоставени къщи. Настояват да гласуват точно тук – в Грамада, на изборите в неделя.

 

Точният брой на новодомците още не е ясен. Пълните избирателни списъци ще станат готови едва в събота. До тях ще имат достъп обаче само членовете на комисиите. Така броят на изборните туристи ще стане ясен едва след като вотът вече е факт.