Цачева даде възможност на Сидеров и Чуколов сами да се откажат от имунитетите си

 

Променят Конституцията заради скандалите "Сидеров". Инициативата е на ГЕРБ. Реакцията на председателя на парламента Цецка Цачева не закъсня, но засега имунитети на двамата депутати от "Атака" остават. 

Още по темата

 

Цачева даде възможност на Волен Сидеров и Десислав Чуколов сами да се откажат от тях, защото утре изтича законовият срок, в който могат да го направят. Ако до сряда това не се случи, парламентът ще свика специална комисия, която ще разгледа казуса, а после искането на прокуратурата ще се гледа в зала.

 

От ГЕРБ поискаха спешни промени в Конституцията. С тях управляващите искат да отпадне текста, който забранява депутатите да бъдат задържани заради "бруталните прояви на народните представители".

 

Случаят "Сидеров" бил само поводът. Сега законът е категоричен, че имунитетът на депутатите ги пази и не позволява да бъдат арестувани, освен за престъпления от общ характер, за което обаче е нужно разрешение на парламента. Разрешение за задържане не се иска само при тежко престъпление. 

 

Така и не стана ясно обаче дали БСП ще подкрепи отпадането на имунитетите. Ясно според тях е друго – "реалитито Сидеров" е подменило случващото се в изборната нощ.

 

От ГЕРБ предлагат още да остане само текстът, с който депутатите не носят наказателна отговорност за мнения и гласувания в зала. От АБВ вече обявиха, че са „за” тези промени. Утре започват консултации с парламентарните групи.