Управляващото мнозинство предлага защитата да важи само в пленарна зала

 

Управляващата коалиция се обедини около идеята за промяна на Конституцията заради депутатските имунитети. Това се случи на спешна среща в парламента във вторник, а причината са скандалите с лидера на „Атака” Волен Сидеров.

Още по темата


Предложението е със защита от закона народните представители да се ползват само за действията си в пленарна зала – изказване на мнения и гласуване.


Идеята за премахване на имунитета не се хареса нито на правосъдния министър Христо Иванов, нито на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.


Пълното премахване на депутатския имунитет за една млада демокрация не е добра идея”, категоричен бе министърът.


Според Колев пък „няма никаква пречка, при съответните предпоставки, имунитет да бъде поискан и свален”.


По темата „за” и „против” ремонта на основния закон в държавата един срещу друг застанаха двама юристи и бивши парламентаристи - Екатерина Михайлова и Огнян Герджиков. 


Защитата от задържане на дадено лице и повдигане на обвинение трябва да се ограничава само в рамките на времето, в която извършва депутатска дейност, а не денонощно”, смята Михайлова.


Навремето са променяли закони заради императорите. Ако зависеше само от мен, аз не бих променил текста на Конституцията”, коментира Герджиков.

 

И един парадокс -  от появата си на политическата сцена именно партията на Волен Сидеров настоява за премахването на имунитетите.