Минималната работна заплата се оказа най-оспорваната тема на тристранния съвет

 

Правителството, бизнесът и синдикатите обсъждат бюджета за 2016 година и парите за Здравната каса и общественото осигуряване. 

 

Минималната работна заплата се оказа най-оспорваната тема. От 1 януари тя става 420 лева, а в следващите две години е планирано да се увеличи до 460 лева. Синдикатите искат още, а бизнесът казва „не” по този въпрос.

 

Бюджет 2016 залага още безработицата да спадне до 9,1%, инфлацията да стане 0,5% и растежът да достигне 2,1%. По растежа работодатели и синдикати отново имат разногласия. Според синдикатите икономиката ни може да постигне и по-голям ръст от 2,5%, а работодателите възприемат прогнозата на Финансовото министерство като твърде оптимистична и прогнозират по-скоро ръст от 1,5%.

 

От догодина пенсиите нарастват с 2,5% от 1 юли. Това е увеличението по швейцарското правило, към което кабинетът се придържа. 

 

С актуализацията на бюджета за тази година не се съгласи никой. Финансовото министерство заложи 880 млн. лв. повече за тази година, които да отидат за европроекти и за силовите министерства. Синдикатите подкрепят актуализацията само в частта й, която е свързан с европроектите, не и в това да се дават повече пари за отбрана и МВР.

 

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че увеличението на парите за тази година се налага, защото в определени ведомства не са извършени реформи и обясни с метафори какво очаква от министерствата оттук нататък и от социалните партньори.

 

"Независимо, че е вярно, че ако се мести гробище, не може да разчиташ на помощ отвътре, все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри. В противен случай ще се върнем към образа на предишни финансови министри, които силово и арогантно поради липса на партньорство с други колеги са налагали други тези и са се опитвали да променят отвън системите. Популизмът е по-лош от алкохолизма, защото ако алкохолизмът е индивидуален проблем, а и обикновено след това се изтрезнява. Популизмът нанася непоправими последици за всяко едно съвременно общество. Помолих всички социални партрьори да помагат на публичния дебат по отношение необходимостта от реформи”, заяви Горанов.

 

Финансовият министър обясни още, че част от парите, които са заделени за строителство за 2016 г. ще бъдат вложени в довършването на автомагистрала „Хемус” в частта ѝ до разклона за Плевен и Ловеч.