Европейската комисия обаче няма намерение да отмени правилото

 

Словесни престрелки в Европейския парламент заради смяната на времето. Евродепутати от целия политически спектър поискаха от Европейската комисия да сложи край на практиката да въртим стрелките два пъти в годината. 

Още по темата

 

Смяната на времето харчи повече, отколкото пести, смятат противниците на идеята.  Започнало с цел икономия, днес, 100 години по-късно, това причинява здравословни проблеми на 20% от европейците,  показват данните от проучване на 9 университета, което беше цитирано в пленарната зала в Страсбург.

 

Много хора се оплакват от физически дискомфорт заради въртенето на стрелките.  „8% от европейците не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия, което пък води до диабет, затлъстяване и какво ли още не”, коментира евродепутатът Павел Свобода от групата на Европейската народна партия.

 

„ЕК приема сериозно загрижеността ви. Запознахме се с различни проучвания по темата. Те обаче не са еднозначни за ползите и вредите от смяната на времето”, заяви от своя страна Виолета Булц, еврокомисар с ресор "Транспорт".

 

След което Свобода заяви: „Очевидно е, че за Европейската комисия здравните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията не обръща внимание и на огромните разходи, които се правят. Това е скандално”.

 

ЕК казва, че няма да отмени правилото, докато не се убеди категорично във вредата му, но и страната ни може сама да вземе това решение. "Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим", коментира Ани Алашка от Българската стопанска камара.  От години тя води битка срещу смяната на времето. Най-малкото, защото икономията от това носи едва по лев годишно на всеки българин.   „Личното ми мнение е, че не може нашето здраве да се равнява на лев годишно”, коментира тя.

 

И докато светът навън се вълнува от смяната на времето, на едно място в България този въпрос отдавна е получил своя отговор. В манастира в село Копиловци, стрелките не се въртят. За монасите времето е свято и на него не трябва да се посяга. „Икономически може и да има някаква полза, но със сигурност вреди на биологичния процес на  живите творения ”, смята отец Герман.