Шестчасови разговори за Бюджет 2016

 

 

Бизнесът се обяви против скока на минималната работа заплата. Предприемачите влязоха в спор със синдикатите около цифрите в бюджета за 2016. Там е предвидено най-ниското заплащане у нас да стане 420 лева. 

Още по темата

Икономиката ни ще расте по-бавно, отколкото сме заложили, предупредиха работодателите - те очакват не повече от 1,5% растеж, а не 2,1%, както предвижда финансовото министерство. По план, разходите за догодина трябва да превишат приходите с не повече от 2% от брутния вътрешен продукт.

 

За пенсии през 2016 г. са заложени 8,7 млрд. лева. А за здраве - със 130 млн. лв. отгоре за касата - 3 млрд. 335 млн. лв. Най-големият проблем и на бизнеса, и на синдикатите, и на властта, се оказаха силовите ведомства. Не успели да се реформират.

 

Оглеждането от три страни на новия бюджет мина през разглеждане на стария. /колаж 1/ И възражения: и на синдикатите, и на бизнеса, че не искат да се дават пари на МВР и отбраната, защото не полагали усилия да се променят. А финансовият министър реагира с метафори:


"Независимо че е вярно, че ако се мести гробище, не може да срещаш подкрепа отвътре, трябва да се среща подкрепа от ресорните министри. Популизмът е по-лош от алкохолизма, защото алкохолизмът е индивидуален проблем и обикновено след това се изтрезнява. А популизмът нанася непоправими последици на всяко общество", коментира Владислав Горанов.

 

Той поиска от социалните партньори да помагат в реформите. И бизнесът даде предложение за възнагражденията. От догодина минималната работна заплата става 420 лева. А в следващите 2 години е планирано да се задържи на 460 лева. Работодателите обаче поискаха тя или да си остане същата, или, за да не плащат повече, да се махнат начисленията за прослужено време в частния сектор.

 

Между обсъждането на трите бюджета синдикатите и работодателите категорично отхвърлиха предложението на здравния министър за данък "вредни храни". Москов увери, че няма да важи за хляб и месо, например, които са от първа необходимост. 

 

След почти шестчасови дебати, разчетите за 2016 г. ще бъдат одобрени от кабинета на извънредно заседание утре.