От 1 януари минималната заплата става 420 лв

 

Извънредно правителствено заседание заради бюджета. Министрите ще одобрят разчетите за догодина. 

 

Освен седмицата след изборите, тази е и седмицата, в която се решава какво ще се случва с държавните пари през 2016 г. Финансовото министерство е заложило растеж на икономиката с 2,1% догодина. Вчера бизнесът обаче беше скептичен, че ще постигнем толкова добри резултати. В проектобюджета е предвидено държавата да може да тегли до 5,3 милиарда лева нов заем, който да послужи за покриване на стари задължения или за резерви, ако се наложи. 

 

Вечно спорният момент във всеки бюджет е колко да бъде минималната работна заплата. От догодина тя става 420 лв., въпреки съпротивата на бизнеса.

 

Работодатели и синдикати вчера бяха единодушни за едно: че не искат в разчетите още за тази година да се дават повече пари за МВР и отбраната, а искат да видят от тези сектори реформи. Наложи се днес кабинетът да заседава извънредно, за да може още следобед разчетите да бъдат внесени за обсъждане в Парламента.

 

През 2016 г. се запазват вноските за пенсия и здраве, както и данъците. Повишение е заложено само на акцизите, за да отговорим на европейските стандарти.