Днес почитаме делото на просветителите и борците за национално освобождение

 

В Деня на народните будители отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Денят на будителите е празнуван за пръв път през 1909 година.

 

По традиция днес пред президентството беше издигнат националния флаг в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев. Беше направена и почетна смяна на караула. След това президентът посети националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ и стана неин патрон.  

 

Плевнелиев връчи Почетния знак на Република България на директора на Националната библиотека проф. Боряна Христова. Тя е отличена във връзка със значим принос за съхраняване на българската култура и традиции и по повод Деня на народните будители.

 

Държавният глава поздрави нацията с празника на българската идентичност, на книжовниците, на будителите, на духовниците, които „ни помагат да минем през трудности и изпитания и защото сме народ със здрави корени и бъдеще“.
 

В столичното 144-то училище всичко напомня, че просветителите продължават да са сред нас. Будителят на годината Величка Николова е директор от 16 години. Поставила си е за цел да помогне за съхраняването на българския фолклор във времето. 

 

"Изкуствата възпитават дисциплина у децата. Когато ти се потопиш в магията на българския танц – няма как да не я усетиш, когато ти запееш една хубава българска песен – няма как да останеш друг освен българин", казва Николова.

 

В деня на будителите, те говорят и за своя протест. Утре 28 училища по изкуства от цялата страна ще се съберат в центъра на София.  В знак на протест срещу промени, които готви образователното министерство. С тях реално ще се ограничи изучаването на изкуство в гимназиалния етап. 

 

Видео: БГНЕС