Това е третият клуб на същия собственик, който се запалва през последните пет години

 

Румъния е в тридневен траур след ужасяващия пожар в нощен клуб, при който загинаха 27 души, а над 180 бяха ранени. Днешният ден е особено тежък за още две семейства, които преди броени часове научиха, че техни близки са сред жертвите на инцидента. Така броят на загиналите става 29. 146 от ранените все още са в болница, а над 30 са в критично състояние.

 

Зад тези ужасяващи цифри обаче се крият десетки човешки истории. Единият, който днес загуби живота си, се казва Клаудио. Той е на 36 години, успява да се измъкне от огнения ад, но когато излиза навън, решава да се върне обратно, за да помогне на останалите. Това обаче коства живота му. 

Още по темата

 

Трагедията влезе в домовете на много румънци. Тези, които няма никога да забравят трагедията, са оцелелите. Картините връщат за Алин ужаса на преживяното.
 

"За щастие е бях ранен. Добре съм физически, но емоционално не съвсем. Все още съм в шок”, разказва той.

 

На фаталния концерт пристига късно. Не стига до сцената и това го спасява.

 

"В края на песента започнаха фойерверките, една искра се докосна до пяната, която покриваше тавана. 10 секунди по-късно огънят достигна до покрива. Всички се паникьосаха и всички се опитвахме да стигнем до изхода - той беше само един. Не си представях, че ще бъде толкова ужасяващо, че ще загубя толкова много приятели и че ранените ще са толкова много”, казва Алин.

 

За секунди бедствието придобива сериозни размери. Вътре става почти невъзможно да се диша. 

 

"Първоначално всички се уплашихме от огъня, но после пушекът плъзна навсякъде, покривът се възпламени изведнъж и после всичко стана в дим. Тези секунди бяха ужасяващи”, разказва Алин. 

 

В този момент съдбата праща на помощ Михай - момчето живее наблизо. На път за вкъщи вижда, че нещо в клуба не е наред. Брат му Александру пристига веднага. Най-страшното обаче едва сега започва. Алин обаче е спасен. Той обаче губи близки приятели.

 

"Крещяха, викаха за помощ, виеха от болка. Навсякъде имаше мъртви хора и много ранени, които ни умоляваха да ни помогнат. Надяваме се властите да си свършат работата. Трябва да направят нещо, така че подобни неща никога повече да не се случват. Съжаляваме, че не успяхме да спасим повече хора”, разказват Михай и Александру. 

 

Сред мъката обаче започва все по-ярко да изплува един въпрос – кой е виновен за трагедията. Властите се заканиха, че няма да има ненаказани, когато стане ясно кои са те. Това е третият клуб на същия собственик, който се запалва през последните пет години. За щастие при предишните два случая жертви няма.