Примерите са от Червен бряг и Ботевград

 

Пореден герой на „Разследване” за кметски афери е избран за общински съветник. Става въпрос за бизнесмена Анатоли Иванов – шеф на предизборния щаб на ГЕРБ в Червен бряг, наричан от мнозина кметът в сянка. 

 

Мъжът с тежката дума в Червен бряг, човекът, който няма нужда да е кмет, за да прави кметът каквото той каже. Анатоли се появява като подизпълнител по различни обществени поръчки на общината. Например в мащабния проект за милиони за воден цикъл в града, както и за строителството на беседки и стъпала по онази екопътека, която вече бе показана в „Разследване” през септември. Тогава стана ясно как камери за видеонаблюдение на цена между 400 и 800 долара са били закупени от общината за 22 и 30 000 лева пари от Европа. По-късно Общината се опита да обясни харчовете по европроекта с думите, че към цените на камерите влизали и акумулатор и слънчеви батерии, но колко точно струват тези части не стана ясно.

 

Екипът на „Разследване” показа още как граждани на Червен бряг се оплакаха от Анатоли, че купувал гласове и биел хора, а буйният му син Мирослав нападна и екипа на Нова телевизия, докато снима как машините им добиват инертни материали за водния цикъл. Той изтръгна кабела с радиомикрофона и бутна камерата на земята.

 

И въпреки че Анатоли твърди, че бил прост човек и не разбирал от политика, впоследствие го виждаме 15-и в листата за общински съветници на ГЕРБ . Синът му и приближените му пускат фотоколажи в социалната мрежа с портрета му като кмет на града и демонстрират гордост.

 

Иначе кметът Павлин Фильовски не беше издигнат за кандидат от ГЕРБ в Червен бряг. Партията и нейният началник щаб Анатоли издигнаха досегашния шеф на общинския съвет Георги Георгиев. Човекът, който подаде сигналите за нередности в Червен бряг - журналистът на свободна практика Христо Гешов, получи куп заплахи.

 

Анатоли Иванов спечели изборната битка за себе си като кандидат за общински съветник, но не спечели битката на партията си. Издигнатият от ГЕРБ кандидат за кмет Георги Георгиев стигна до балотаж срещу опонента си Данаил Вълов, подкрепен от местното движение ГОР, АБВ и Реформаторския блок. ГЕРБ загуби кметския стол в Червен бряг, а дали там ще продължават да наричат бизнесмена кметът в сянка, това зависи от всички в този малък град с големи проекти с еврофинансиране.

 

Другият пример е от Ботевград. „Разследване” вече показа имотните афери с общински площи на занижени цени на депутата от 42-рото Народно събрание Даниел Георгиев и на кмета на Ботевград – баща му. Как Общината е обявявала празни, незастроени площи от града на търг, как са ги купували близки на кметското семейство на цени малко под нормалното за онзи период и как няколко дни след това те продали една десета площ на сина Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на Общината. Обикновено губещите в полза на кметското семейство купуват около 1000 квадрата общински имот за по 60-70 лева на квадрат, а продават на Даниел по 100 квадратни метра за по 6-7 лева. Да се търси наказателна отговорност на кмета и сина му за схемата се оказа трудно заради доброволните губещи посредници. Депутатът Дани вече не е депутат. Сега и кметът Георгиев не е кмет.