Те са недоволни от предложението за орязване на доходите им

 

Напрежение се образува в МВР. Недоволни служители заплашват със стачни действия заради орязване на доходите им. Полицаите блокираха ул. "Раковски".

 

Стотици полицаи се събраха пред сградата на Финансовото министерство и се отправиха към Народното събрлание, а по-късно блокираха и бул. "Васил Левски" до Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Те искат да покажат, че не са съгласни с реформата, която им готви правителството. Противопоставят се на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на класа „прослужено време”.

 

Ситуацията в района на протеста на "Орлов мост" можете да следите на живо ТУК.

Какво се случва на възлови пътни артерии в страната и София на живо можете да видите на kamerite.novatv.bg.

 


Главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов обясни на колегите си, че утре в 8:30 имат среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите аргументи. Очевидно, че срещите днес с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, не помогнаха.


Обяснението на финансовия министър защо поправката, срещу която негодуват синдикатите, се въвежда е, че било време на избори и че нямало как такива промени, които се използвали за политическа пропаганда, да бъдат прокарани.


Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че реформа няма как да се прави без пари и понеже МВР няма пари, по-добре да се направи непопулярна реформа, отколкото да не се прави нищо.


Протестите, които обявиха полицаите бяха за утре, 4 ноември. Ето защо те казват, че днешният им протест е спонтанен. Заканиха се да протестират в следващите дни пред Народното събрание и в неделя, 8 ноември, когато е професионалният им празник.

 

Единственото им условие, за да спрат протестите, е да отпаднат текстовете, които Финансовото министерство е предложило.

 

Още по темата

Припомняме, че около 250-има служители на МВР са подали молби за пенсиониране само в рамките на вчерашния ден, научи Нова от свои източници от силовото ведомство. По неофициална информация 150-има униформени от Пловдив са заявили официално желанието си да напуснат работа. В отдел „Убийства” оставал да работи само един човек.

 

Масовото напускане на униформени вероятно се дължи на предложения от Финансовото министерство проектобюджет за следващата година, който предвижда сериозно орязване на заплатите и социалните придобивки за служителите на МВР.


Промените предвиждат при пенсиониране служителите да получават 10 заплати, вместо 20, както досега. Освен това, годишният им отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни. Идеята е да се премахне и класът за прослужено време.