Орязването на парите при пенсиониране - само за новоназначени

 

Орязването на заплатите при пенсиониране на служителите от сектор сигурност ще важи само за новоназначените. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов след срещата при премиера Борисов.

 

Министър-председателят Бойко Борисов остро разкритикува действията на полицаите. "Не се прави така", смъмри премиера полицаите за вчерашните им протести. Според него да блокираш двумилионен град и да демонстрираш сила, не е законно и виновните ще си понесат наказанията

 

"Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия", заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри на заседанието на Министерския съвет.

 

„Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави - и те не са съгласни, но има ред, по който се прави”, добави Борисов.

 

Още по темата

Гледната точка на кабинета - стъпка назад само за заплатите при пенсиониране. Те си остават 20 на брой, но само за тези, които в момента работят в системата. Новопостъпилите ще получават 10 заплати, когато напускат МВР.

 

Отпуските остават 20 работни дни, както е предложило Финансовото министерство, тоест, намаляват се за всички служители. А класът "прослужено време" влиза в основната заплата. Новопостъпилите ще получават по-ниски заплати.

 

"Да идват за каузата", призова премиерът Бойко Борисов.

 

Другото решение на кабинета - разделят се на две служителите в МВР и отбраната на първа категория за тези, които работят на терен и на трета категория за онези, които работят зад бюро.

 

При така поставените условия от държавата, протестите остават. За тази вечер униформените са планирали излизане на улицата в много градове в страната.

 

Реакциите на депутатите в Народното събрание относно протеста на полицаите не закъсняха:


„Има развръзка при министър-председателя, което е потвърждение за поредната пожарникарска акция. Има някакъв шум в ститемата, недоволство, и изведнъж министър-председателят се явява и разришава конфликта. По-добре да си поеме Министерството на вътрешните работи на ръчно управление, така, както го предупреждавахме. Иначе няма смисъл нито от министър Румяна Бъчварова, нито от министър Владислав Горанов, и няма смисъл от реформи”, коментира казусас протестите в МВР Атанас Мерджанов от БСП.


„Нека да дойде госпожа Бъчварова тук и да ни обясни какво всъщност се случва в сектор „Сигурност” в България. Както знаете, предизвикателствата към този сектор не са Сидеров и Чуколов, а стотиците хиляди, които чакат на границата”, коментира в пленарната зала депутатът от „Атака” Десислав Чуколов.

 

Накъде се движат полицаите в центъра на София следете в Kamerite.bg.

 

 

 

Припомняме, че стотици полицаи се събраха вчера пред сградата на Финансовото министерство и се отправиха към Народното събрлание, а после блокираха и бул. "Васил Левски" до Софийския университет "Св. Климент Охридски". В рамките на два часа и половина през "Орлов мост" преминаха само пет линейки. Автомобилите и градският транспорт останаха блокирани.

 

Служителите на закона искаха да покажат, че не са съгласни с реформата, която им готви правителството. По този начин те се противопоставиха на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на клас "прослужено време".

 

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че икономиите се оповестяват сега, защото преди били изборите. След изборите отстъпка от финасовия министър по-скоро не се чака. Ако промените в проектбюджета бъдат одобрени в този вариант, около 25 млн. лв. годишно биха отивали за инвестиции в МВР, вместо за заплати, изчисли Горанов. Вътрешният министър Румяна Бъчварова се съгласи: "Като говорим за честната история, това са парите на всички нас, не на Горанов и на Бъчварова. Реформа се прави с пари, а ние пари нямаме".

 

"Предложението, което предизвика тяхната реакция, беше внесено без обсъждане и нямаше процедура, по която да се изрази различна позиция. Моите отговорности като министър са да балансирам между интересите на служителите, тези на институцията и разбира се финансовата стабилност. Ако не се стигне до решение, ще трябва да го преосмислим. Затова са необходими и преговори. Има възможност да отложим решението и то да бъде валидно само за хората, които оттук нататък ще постъпват на работа в МВР. Но това няма да реши проблемите в момента", коментира за Нова телевизия вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

 

Видео: БГНЕС