В 17:30 часа те се готвят да блокират и магистрала "Тракия"

 

 

Полицаите излизат отново масово на протест днес. Още от сутринта униформени протестираха ефективно с блокади на важни кръстовища и пътища. Затруднено беше движението в Бургас, Смолян и Панагюрище. В този час униформени блокират граничните пунктове „Маказа” и „Кулата”, както и кръстовища в Пловдив и Благоевград.


Пред дирекцията на полицията в Пловдив по обед се събраха около 800 полицаи от шестте районни полицейски управления. Към протеста днес се присъединяват и служители от Следствения арест, както и надзиратели от пловдивския затвор. Намерението на полицаите е да блокират два от централните булеварда в града. С жива верига те ще блокират движението при Чифте баня.


Униформените изразяват недоволство срещу орязването на някои привилегии, като изплащането на 20 заплати при пенсиониране от системата и класа „прослужено време”.


В 17:30 ч. те ще излязат на протест, този път пред полицейските управления. Намерението им е довечера да блокират и движението по магистрала „Тракия”.


"Полицейският протест е абсолютно основателен, защото това, което се прави, е абсолютна недомислица. Досега се говори само за полицаите. Но освен полицаите, под ножа отиват и военните, ДАНС, разузнаването, пожарната”, коментира тази сутрин в студиото на „Здравей, България” Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, член на комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по вътрешна отбрана в НС.


Той изчисли, че ако предложенията минат в сегашния им вид, полицаите ще взимат между 30 и 40 на сто по-малки заплати. Причината според него се корени в искането да бъде премахнат класа „прослужено време” от 2%.


Каракачанов разказа, че в проекта, който бил качен на сайта на Министерския съвет за около 30 минути, е записано, че служителите ще получават 10 заплати върху 50% от възнаграждението, което реално означава, че те полицаите ще получават по пет заплати при пенсиониране.


„Ето хората какво казват в момента - казват това, че в момента ще останат мишките, хората, които са оцеляващи и ще напуснат за поредна вълна, хората, които имат достойнство и знаят къде се намират, те не искат да е така”, коментира криминалният психолог Росен Йорданов.

 

 

Протестът на полицаите в столицата можете да следите на живо и на http://kamerite.novatv.bg.

 


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев