Две гледни точки към протеста на полицаите

 

Нужда от реформа има. Гражданите искат по-ефективна система за сигурност, държавата иска стабилна и работеща система, самите протестиращи полицаи също са "за" реформа. Поне на думи.

 

Всичките опити за реформа до сега, обаче удрят на камък. За последните 5 години служителите в МВР са с 16% по-малко. На фона на това - парите са повече всяка година, но все по-трудно стигат.

 

„Има много детайли, които не разбираме. Там цари голяма каша между отношенията с финансовото министерство и бюджетите на МВР. В съвременния свят полицаят не е достатъчен. На него, освен кола му трябва и технология – камери, комуникации, сървъри и други. Парадоксът е, че техника има, но се поддържа с много малко средства. Много от системите са спрели. Те не могат да си платят тока, а искат да гледат камери”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

„Битието ли определя съзнанието, или съзнанието определя битието. В случая с МВР това е много важно. В МВР има твърде много хора, които идват с мисълта да работят за тези 20 заплати, а не с идеята за призвание. На протеста са отишли хора, които стоят в МВР заради възможните привилегии и хора, които искат да работят, но не им се дава възможност. Това, което изпускаме са две неща – какви хора работят в МВР и с каква мотивация са те и на второ място е организационната култура, тоест, какви са правилата, които определят отношенията там, за да се стигне до това обществото да получава нискокачествена услуга”, коментира психологът Росен Йорданов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Репортерите на Нова телевизия ще предават на живо от протеста. Следете случващото се на протеста в NovaNews.bg, на Фейсбук страницата на Новините, и на живо през Kamerite.bg.