Една от идеите е да има тестове за лоялност на полицаите

 

Тестове за лоялност на полицаите и разделяне на служби. Това е заложено в проекта на Закона за МВР, който управляващите и синдикатите ще използват за основа в преговорите си тази седмица. Част от работещите в момента вече няма да получават привилегии, защото ще минат в трета категория труд. 

Още по темата

 

Управляващи, опозиция и синдикати са  убедени, че на реформата в МВР й е дошло времето, но се разминават в подхода. Експертите предлагат системата да заложи на по-качествен подбор на кадрите, дори това първоначално да изисква допълнителен финансови ресурс. В неделя властта обеща преговори. Синдикатите ги чакат. Единственият вариант да не станат полицаите лоши пророци, според властта, е реформата.

 

Ако ще правим реформа, трябва да е радикална”, смята депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Според опозицията реформата трябва да бъде проведена по друг начин. „Без диалог с експертите не може да има реформа, а се хвърля само прах в очите на българското общество”, смята народният представител от БСП Красимир Янков.

 

Синдикатите също са убедени, че реформа трябва да има.  „Говорихме за битовите условия  и ни казаха, че сме били дребнави. Сега говорим за заплатите и ни питат „За заплати ли сте?”.  Всеки път ни се казва, че не можем да участваме, сега ще участваме”, коментира Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност”.

 

В проектозакона за МВР е заложено паспортните служби и автомобилните номера да излязат от системата. Предлага се и намаляване на щата с около 2500 души и въвеждане на внезапни тестове за лоялност. „Когато човек застане до полицая трябва да чувства неговия авторитет и не трябва да му минава през ум, че може да го подкупи”, смята Методи Андреев.

 

 "Колко неадекватен е този закон, след като осем месеца след последните промени отново има предложения за промени?”, попита Красимир Янков. Според професионалистите - ако ще има тест за лоялност, то трябва да е  детектор на лъжата. Вторият вариант е израелският модел на полиция.

 

„В Израел след като работиш 15 години в силите за сигурност, можеш да се пенсионираш. Ако го направиш - получаваш половин милион долара. Реално един човек на 35-40 години може да се пенсионира, да развива бизнес и тези пари влизат в икономиката”, коментира профайлърът Тодор Тодоров и попита:  „Ако не могат да им дават високи заплати, защо не им разрешат втора работа?”.

 

Кабинетът стои зад идеята, че промени в МВР ще има.  „Ще подкрепя министър Румяна Бъчварова”, категоричен беше социалният министър Ивайло Калфин. Тази седмица властта и синдикатите имат задачата да мислят как реформата да не свали принудително униформата от стотици служители на МВР.