Потресаваща разлика в стандарта на живот в България

 

Потресаваща разлика в стандарта на живот в България. Само 100 километра разстояние и разликата в доходите става двойна. Във всяка трета област у нас хората взимат под минималната работна заплата. 

 

Парадоксално или не - основен извод на изследването е, че страната ни постепенно се възстановява от икономическата криза, но не навсякъде. В девет области миналата година хората за взимали на месец средно под минималната работна заплата. 

 

Така, ако в София през миналата година средно месечно доходите са били близо 574 лева, в Пазарджик сумата е два пъти по-ниска - 298 лева. В дъното е Силистра с 274 лева средномесечен доход. 

 

Според анализа 2014 година е най-силната по отношение на пазара на труда от началото на десетилетието. В четири области обаче заетите са под 40%, а прогнозите сочат влошаване.

 

Абсолютен рекордьор е Варна. За първи път след кризата работещите в морската ни столица ще надскочат 200 000. Само в една от фирмите през миналата година назначили близо 40 души.

 

От началото на тази година все по-малко хора успяват да намерят работа. Очаква се тенденцията да се задълбочи през 2016 година. Причината е, че държавата е отделила 73 милиона за наемане на безработни. 

 

Притесненията са, че парите са колкото миналата година, но минималната заплата ще расте. Така заделените средства ще стигнат за наемането на по-малко безработни. Приоритет ще са трайно безработните. 

 

Пари ще бъдат насочени и към младежите, тъй като са търсени от бизнеса. Средства ще има и за хората в предпенсионна възраст, но по колко и за кого от министерството засега отказват да кажат.