Причината е топенето на вечната замръзналост

Заради топенето на вечната замръзналост и размиването на бреговете на северните морета Русия всяка година губи територия, приблизително равна на малката европейска държава Андора с площ от 468 кв. км. Този процес не може да бъде спрян, твърди ученият Дмитрий Дроздов, цитиран от ТАСС и БТА.

 

На година за сметка на топенето на вечната замръзналост в бреговата зона на северните морета губим територия, равна приблизително на тази на Андора. Бреговете и на юг също се размиват, но на север процесът се извършва много по-бързо. Как става това? Вълната ударя вечната замръзналост, предава топлина и почвата се отмива. На юг, ако брегът се е разрушил, се утаява пясък, който „опазва” брега от по-нататъшно размиване. А тук, тъй като в почвата има много лед /до 80 процента/, нищо не остава и вълната вече удря следващия участък от грунта", разказва Дроздов.

 

Той пояснява, че скоростта на разрушаване на бреговете варира на различните места от 1-2 до няколко десетки метра. Това зависи от много фактори, в това число от характера на бреговата линия, бурите в морето и от това колко дълго ще се запази ледената покривка на морето.

 

При това на север бреговете не могат да бъдат укрепени, както се прави в южните морета. Причината е, че те няма да спрат да се топят, подчертава Дроздов. „Този процес е естествен, неизбежен”, казва руският учен.

 

Дроздов пояснява, че вечната замръзналост започва да се топи тогава, когато топлината се натрупва на повърхността на земята в достатъчно количество, за да настъпят съществени промени в структурата на почвата. Затоплянето на климата през последните десетилетия е своеобразен стартер на процеса. 

 

Руският учен обяснява, че топенето на вечната замръзналост ще е съпроводено с по-нататъшно затопляне, което ще доведе до преразпределение на видовете човешка дейност по територии. Така например затоплянето с 1-2 градуса ще доведе до недостиг на вода в такива топли плодородни земи като тези в Ставрополския и Краснодарския край, а селското стопанство ще процъфтява например във Воронежка област.

 

„Най-благоприятните територии ще се преместят с 200-300 километра на север", отбелязва Дроздов.


Друго следствие на топенето на вечната замръзналост ще е замърсяването на подземните води, появата на вредни бактерии в тях, които трудно могат да бъдат унищожени. Най-тежката последица обаче ще е размиването на бреговете.