По време на огледа са открити изоставени два багера и малък камион

Под ръководството на Софийската градска прокуратура Шесто районно управление на полицията започна досъдебно производство за унищожаване на иглолистна растителност в Природен парк „Витоша”, местност „Витошко лале”.

 

Още по темата

Разследването се води срещу неизвестен извършител за това, че за времето от 30.10.2015 г. до 09.11.2015 г. в района на Витоша противозаконно е унищожил защитена територия – 10 дка от Държавен горски фонд.

 

Извършен е оглед на мястото, разпитвани са и хора, които са отговорни за опазването на горския фонд. По време на огледа са открити изоставени два багера и малък камион.

 

Разследването по случая продължава.

 

Междувременно от Югозападното държавно предприятие съобщиха, че 2500 броя смърчови фиданки ще бъдат засадени до края на ноември района на хижа „Алеко” и ски писта „Витошко лале”. 

 

Дърветата са засадени през миналата година от доброволци в природен парк „Витоша”, в непосредствена близост до ски писта „Витошко лале”.  

 

„Залесяването ни отне шест дни, участваха над 500 души”, разказа Калин Христов, участвал като доброволец в посаждането на 5000 фиданки млади смърчове.

 

Машините, унищожили дръвчетата, са били без регистрационни номера. "Всички машини, които се занимават със земноизкопни работи в земеделието и горското стопанство, трябва да са регистрирани в контролно-техническа инспекция със своите производствени номера. Според мен не е проблем в рамките на два часа Министерството на земеделието и храните да установи на кого са тези машини", коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.