"Това е нападение срещу цялото човечество", заяви тя

Видео: БГНЕС

 

Солидарност с народа на Франция изрази генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя изрази съболезнования на семействата на загиналите и заяви, че това „варварско престъпление“ засяга всички нас, пише БГНЕС. 

Още по темата

 

"Това е нападение срещу цялото човечество. ЮНЕСКО ще направи всичко възможност, за да подкрепи Франция в това тежко изпитание“, заяви Бокова. 

 

Проблемът с борбата с религиозния екстремизъм, както и заплахата за планетата и световното културно наследство е ключовата тема на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще приключи следващата седмица в Париж. Настоящата сесия е юбилейна. 

 

"През тази година нашата организация, появила се от пепелта на Втората световна война, отбелязва своята 70-та годишнина“, напомни Бокова.

 

"Днешните събития показват, че в съвременния свят насилието приема нови форми, то не познава граници и може да нанесе удар, където пожелае. В подобни ситуации ние трябва да се сплотим около ценностите на мира, диалога и състраданието и по този начин да противодействаме на варварството“, категорична е Бокова.

 

Припомняме, че 128 са жертвите на кървавите терористични атаки в Париж, според официалните данни на Елисейския дворец. Над 200 са ранените след атаките, 80 от тях са в критично състояние. Осем от атентаторите са мъртви - седем са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.