Засилено полицейско присъствие и контрол има на всички места, където се събират повече хора

 

Спешни мерки за сигурност в нашата страна. България засилва контрола по границите, но те остават отворени. 

 

Засилено полицейско присъствие и контрол има на всички места, където се събират повече хора, като например пред НДК, където тази вечер има концерт. В знак на солидарност държавата е осветена в цветовете на френското знаме. 

 

Отменена е и официалната церемония по откриването на детската Евровизия заради обявения тридневен траур във Франция. Когато и да се състои тя обаче, мерките за сигурност ще са още по-мащабни заради мащабността на събитието.  

Още по темата

 

„Това е новият 11 септември за Европа”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

 

„Последните събития застрашават сигурността в Европа, но няма данни за сигурността на страната ни”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Мерките за сигурност обаче са неизбежни. Страната ни ще засили контрола и полицейското присъствие на всички обществени места и мероприятия, където се събират много хора. Гари, автогари и летища ще затегнат и контрола и вниманието.


 
Силите обаче са недостатъчни и затова властите ще разчитат най-вече на нас – гражданите. А именно за бъдем по-бдителни.


 
Границите ни засега остават отворени, но очевидно Европа ще трябва да навлезе в нов етап на диалога за бежанците, които неизбежно станаха отново тема, според нашите власти.


 
България ясно си дава сметка, че нещата вече са различни. Според управляващите светът вече не е безопасно място. Всяка гара, всеки ресторант, всяка зала са пряко уязвими, по думите на премиера. 


 
Властите посъветваха още да преосмислим пътуванията си до Франция независимо колко са важни.

 

Въведен е и 100-процентов граничен контрол. Това означава, че всички се проверяват щателно. Ако досега това важеше само за част от автомобилите, сега всички са подложени на контрол. Това води до забавяне преминаването през границата и времето, нужно за това се е увеличило двойно, разказват преминалите през Капитан Андреево.

 

Репортери: Марина Стоименова, Димитър Иванов