Стотици поставиха цветя пред френското посолство

 

Вълна от съпричастност към френския народ и в нашата страна. Стотици поставиха цветя пред сградата на френското посолство в София. Има надписи „Аз съм парижанин” и „Не се страхувам”. Хората идват, мълчаливо оставят цветя и палят свещи за живите и за тези, които вчера не се прибраха вкъщи.

 

Мъка, тишина и молитва за Париж. А след тях надежда, че това е краят на трагедията. Цял ден десетки идват пред посолството, за да кажат „Не” на страха и да покажат съпричастност към френския народ. 

 

Оттук нататък следват уроците и надеждата за единство. Засега извънредни мерки за сигурност около посолството няма. Засилено остава обаче полицейското присъствие.

 

В България живеят около 1500 французи. Екип на Новините на Нова се срещна с един от тях. Седрик избира мястото на срещата да е градинката, в която ходи всеки ден. Държи да е като всеки ден, защото не иска терористи да променят живота му. 

 

Буди се през нощта и така разбира, че родината му е облята в кръв. Следва имейл от сестра му, в който пише „живи сме”. Седрик обаче не се страхува, защото е на мнение, че не може да се живее в страх. Не иска да се страхува, не иска и да сочи с пръст виновните. 

 

В България Седрий дошъл преди 20 години, за да избегне казармата. Днес тук се чувства в безопасност. И въпреки опасността в Париж, той ще се върне у дома, за да изкара Коледа с роднините си там, защото иска да е както всеки път. Защото не иска терористите да променят живота му.

 

Репортер: Миролюба Бенатова, Десислава Георгиева