Проблемът вече е факт във Варна, но вероятно ще се повтори и в други градове

 

Регистрацията на нови коли на път да бъде блокирана. Проблемът вече е факт във Варна, но вероятно ситуацията ще се повтори и в други големи градове. Причината е, че в КАТ свършиха наличните регистрационни табели. Това е посочено в официално съобщение на полицията, без да се уточнява как се е стигнало до тази ситуация.

 

Информацията, че в КАТ са останали без регистрационни табели за превозни средства изненада и ядоса десетки шофьори. Преустановени са и всички услуги по пререгистрация, зачисляване на превозни средства в района и възстановяване след прекратяване на регистрация.

 

От полицията не съобщават кога регистрацията на автомобили ще бъде възстановена. Обещават обаче да информират гражданите своевременно чрез своята интернет страница.

 

Проблемът е заради липса на договора с фирма, която произвежда табелите. Досегашният изтече в края на лятото, а изборът на нова фирма е блокиран заради няколко обжалвания на търга.  Застрахователи потвърждават версията, а единственото, което могат да направят недоволните, е все пак да подадат в КАТ своето заявление за регистрация.

 

Всеки ден се произвеждат между 4 и 5000 номера в зависимост от заявките на КАТ за това колко точно коли чакат регистрация. Средно на месец са нужни около 100 000 табели, а нуждата от нови табели ще бъде още по-голяма, тъй като в края на годината заявките се увеличават.

 

Репортер: Искра Урумова