Според разследващите с действията си тя е "облагодетелствала" подсъдимия Илиян Тодоров

 

Повдигнаха обвинение на съдия Румяна Ченалова за длъжностно престъпление. Тя ще отговаря за действията си по делото „Соло“.  

Още по темата

 

Разследващите са установили, че тя е забавила изпращането на протеста на прокуратурата срещу пускането от ареста на подсъдимия Илиян Тодоров. Забавено е и изпращането на искането на Тодоров да му бъде забранено да напусне пределите на страната.

 

Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийския апелативен съд наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров.

 

Разследващите смятат, че това е довело до "сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него". Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „подписка“.

 

През 2013 година в момента, в който присъдата на Илиян Тодоров беше потвърдена и от последната инстанция стана ясно, че той не може да бъде открит, за да бъде отведен в затвора. Припомнете си какво каза преди месеци майка му пред Нова телевизия: