Петков беше осъден да плати и кръвнина на роднините на командоса Емил Шарков

 

Окръжният съд във Велико Търново осъди на доживотен затвор без право на замяна мъжа, убил командос при спецакция в Лясковец през март миналата година.

Още по темата


Петко Петков беше признат за виновен за смъртта на Емил Шарков и за това, че е ранил още трима негови колеги.

 

Присъдата не е окончателна, а ако и последващите две инстанции не я отменят, защитата не изключи възможността да се обърне към Европейския съд по правата на човека.  

 

На 14 март 2014 година екип от спецполицаи щурмува дома му. Отрядът за борба с тероризма е изпратен, за да обезвреди Петков – за него има информация, че държи боен арсенал в дома, плаши с убийство и саморазправа и децата от близкото училище.

 

Баретите се оказват неподготвени за Петко. Той се е барикадирал в дома и стреля по тях. Загива командосът Емил Шарков, ранени са трима негови колеги. 

 

Минути след като чу „виновен”, Петко от Лясковец се закани, че ще махне превръзката на Темида. Той заяви, че е напълно невинен и ще го докаже на всички. А адвокатите му бяха категорични, че ще обжалват присъдата. 


Петко ще трябва да заплати  380 000 лева кръвнина на семейството на убития Емил Шарков и 10 000 лева на един от пострадалите командоси. 

 

Вдовицата на убития командос разказва и още потресаващи подробности за начина, по който е бил убит съпругът й.  

 

Петко заяви, че не чувства вина за случилото се, но съжалява, че оставя детето на убития командос без баща. Майката на Петко запази мълчание след  доживотната присъда. А майката на убития командос поиска да има още наказани. 

 

„Трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени. Като започне се със Светлозар Лазаров, Георги Гайков, Атанас Илков”, заяви Ваня Рабчева, майка на убития командос. 

 

Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров категорично отказа коментар. Наказани след касапницата в Лясковец бяха шефът на полицията във Велико Търново и двамата полицаи, правили оглед на дома на Петко ден преди баретите да проведат акцията си.