Според управляващите разчетите гарантират стабилност

 

Народното събрание прие държавния бюджет за 2016 г. на първо четене. Според управляващите разчетите гарантират стабилност, реалистичност и резултати. Опозицията нарече парите за 2016 година „бюджет на мизерията“.

 

През следващата година е заложено минималната заплата да стане 420 лева, а през 2017 и 2018 - да се повиши до 460 лева. Депутатите одобриха растеж от 2,1%.

 

Предвидено е догодина държавата да може да изтегли нов заем до 5,3 милиарда лева.

 

А дефицитът трябва да се намали до 2%.

 

Прогнозите дефицита за догодина са толкова консервативни, че няма да бъдат постигнати, уверен е финансовият министър Владислав Горанов. И си избра думи за числата: "стабилност", "реалистичност", "резултати". 

 

А опозицията изброи проблемите: българската икономика се возела на влака на европейската, не се виждат реформи, губело се време. Добра дума обаче казват за НАП и "Митниците", както и за финансовия министър. Донякъде.

 

"Финансовия министър се опита да свърши работата на другите, но няма как да стане, правят го Реформаторите", коментира Йордан Цонев.

 

Патриотите от своя страна изтъкнаха, че в залата не присъстват всички министри, като заявиха, че не може така.

 

Извън отчитането кои къде са, броячът тече и за парите, които ни се трупат за дълг, напомниха от БСП. Оценката от ляво: бюджетът за догодина стабилизира не хазната, а бедността. Патриотите приеха упреците лично.

 

Бюджетът беше приет. С малко страст от управляващите. И повече опозиционна.