Това предлагат депутати от ГЕРБ

 

Тоталитарните режими да са част от съдържанието на учебниците по история, предлагат  група депутати от управляващото мнозинство. Според тях голяма част от младото поколение не знае дори кой е Тодор Живков

 

Депутатите нямат право да пишат учебно съдържание. Затова отправиха призива си под формата на петиция, която тръгва на широко обществено обсъждане.„Тази петиция в момента е знак на народните представители, както и на гражданите, тези тоталитарни режими да се изучават, за да може младото поколение да знае какво е било и какво е сега”, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ. 

 

Депутатите искат да формират у децата правилен съвременен светоглед, за да не бъдат подвеждани младите хора с „лъжи за миналото”. Оказва се обаче, че учениците не са съвсем ощетени откъм информация.

 

 „И в момента в нашите училища това нещо съществува”, твърди образователният министър Тодор Танев.  Министърът се съгласи, че може би е нужно известно разширяване на информацията.  „Кандидат-студенти в Софийския университет от специалности, които имат достатъчно висок приемен бал, често не знаят даже кой е Тодор Живков”, коментира Танев.

 

А дали ще научат, ако учебното съдържание бъде попълнено, не се знае. Защото всъщност комунистическият режим у нас не се води тоталитарен, а авторитарен. И защото историците трябва да се съгласят дали вече е време за това. 

 

Предвид все още тлеещите страсти и разделянето на българското общество, ми се струва малко рано да се включва засиленото изучаване на тази част от историята”, коментира Роза Бъчварова, която преподава литература.

 

Тя отдавна преподава на своите ученици за тоталитарните режими – и в Германия, и в Съветския съюз, и в Италия. В учебната програма за десети клас по история и цивилизация има цяла тема, посветена на България и света след 1945 година. Иначе в България комунистическият режим отдавна е обявен за престъпен със закон.