Настояването е на Агенцията за закрила на детето

Да бъдат обезопасени районите на жп гарите и жп депата и да бъде ограничен достъпът до тях – това поиска председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. 
Повод за искането е сигнал от близки на 15-годишно дете, което загина в края на месец август, поразено от волтова дъга на гара „Разпределителна” – „Подуяне”, както и репортаж в „Господари на ефира”, който показа, че районът все още не е обезопасен. От ДАЗД допълват, че причина за искането е и разрастващата се мода на селфитата.

 

Законът забранява „качването по стълбовете и специалните конструкции на контактната мрежа; приближаването непосредствено или чрез какъвто и да е предмет към части на контактната мрежа под напрежение на разстояние по-малко от 2 метра. На електрифицираните железопътни участъци е забранено качването на покривите на локомотивите, мотрисните влакове, вагоните, пътните машини и друг подвижен железопътен състав”. 

 

Децата не са запознати с тези ограничения, нито с рисковете, които пренебрегването им крие за тяхното здраве, отбелязват от Агенцията за закрила на детето. През последните години, провокирана и от компютърни игри и анимации, сред тийнейджърите набира популярност „опасна игра” - селфита и снимки на железопътни гари, видеоклипове, направени между релсите. Целта на децата е да покажат колко са смели и да съберат най-много харесвания в социалните мрежи. Те обаче не могат да преценят последствията от действията си, коментират от ДАЗД.  

 

Председателят на агенцията се обръща към министъра на образованието с настояване в училищата да бъдат проведени „Открити уроци по жп безопасност и безопасно преминаване на железопътните прелези”. 

 

Ето и един пример за това до какво може да доведе селфи на жп гара: