Европа предпочита да извади няколко милиарда евро еднократно, вместо да поеме масова бежанска вълна

 

Лидерите на страните от ЕС се събраха на извънредна среща в Брюксел, за да решат как да ограничат мигрантския поток към Европа.  

Още по темата

 

Страните-членки целят да се споразумеят с  Турция да удържи мигрантския поток  на нейна територия. Европа смята, че колкото и да й струва това,  пак ще е по-добре да извади няколко милиарда евро еднократно, отколкото да поеме в социалната си система масови вълни от имигранти.

 

В Турция вече има няколко милиона сирийски бежанци. Лидерите на 28-те се надяват, че ако дадат на Анкара пари, животът на бежанците ще бъде подобрен. Това би намалило желанието им да бягат към Европа. Общността вече се съгласи, да даде 3 милиарда евро на Турция. Част от тях трябва да отидат и за хора и техника, които по-ефективно да контролират движението на бежанците.

 

"Едно от най-важните неща в плана, който договаряме, е как да заменим нелеглните имигранти с легални. Как да подобрим положението на бежанците в самата Турция. Досега страната получи малко външна помощ, а прие над 2 милиона бежанци. Имат право да очакват подкрепа от Европа", коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел.

 

Турция пък се опитва да изтъргува спирането на мигрантския поток - освен срещу пари и срещу нови преговори за влизане в Европейския съюз. Европа принципно е съгласна да започне през януари преговори по някои предприсъединителни глави. На първо време ще се наблегне на основните права и свободи, корупция и сигурност. Предвиждат се редовни срещи с Турция на всеки 6 месеца.

 

"Днес е исторически ден за процеса ни на присъединяване към Европейския съюз. 29 държавни и правителствени ръководители сме на едно място, за да дадем нов тласък на процеса”, заяви преди срещата премиерът на Турция Ахмет  Давутоглу.

 

 „Би могло да се направи на Турция изключение за визите. В третия списък, на сигурните страни, също бихме могли да ги включим. А що се касае за членството им в Европейския съюз, нека спазят всички изисквания, които ние, останалите сме защитили”, коментира преди срещата премиерът Бойко Борисов.

 

Репортер: Антоанета Николова