Уточняват се последни детайли около визитата

 

Британският премиер идва в България. Дейвид Камерън пристига на официално посещение в София до края на седмицата.

 

Премиерът Борисов отправи покана за визита на британския си колега още през лятото. В момента се уточняват последни детайли около посещението.

 

Посещението на британския премиер Дейвид Камерън в България ще е кратко. Според източници на Нова министър-председателят на Великобритания ще пристигне в четвъртък. Все още не е ясно дали той ще остане в България един или два дни.

 

Българският премиер покани британския си колега у нас още през юни, по време на среща на лидерите на ЕС в Брюксел. На вчерашната среща на кметовете на ГЕРБ премиерът Борисов предупреди на кмета на Бургас Димитър Николов да се готви за високата част да посрещне госта в морския град.

 

И докато градската управа не коментира темата, рибарите от Ченгене скеле вече предлагат да го впечатлят с най-хубавата риба, която може да бъде уловена в момента – чернокоп и сафрид. Рибарите дори имат въпроси, които биха искали да зададат на чуждия премиер.

 

Бих го попитал как британското правителство се грижи за техните рибари. Искам да знам какво е написано в техните закони по отношение на непромишления улов на риба” , обясни Стоян Проданов.

 

Дейвид Камерън е сред европейските лидери, които са най-застрашени от терористично нападение. Именно от мерки за сигурност програмата му у нас до последно още се пази в тайна. Затова британските служби уточняват с министерството на вътрешните работи организацията по охраната.

 

При посещението на Джордж Буш, Владимир Путин и папа Йоан Павел Втори в София бяха създадени две зони за сигурност със специален пропускателен режим.  Най-сериозна беше охраната по време на папската визита през 2002  г. Близо 6 000 полицаи се грижеха за реда в София. Два бойни хеликоптера осигуряваха мероприятията по въздух, а за няколко дни столицата мина на сух режим, понеже влезе в сила забрана за продажба на алкохол в магазини и заведения.