Бившият вътрешен министър свидетелства по делото

 

Поредно заседание по делото за незаконно подслушване в аферата "Червеи". Подсъдими по него са бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. 

 

Пред съда в сряда беше разпитан бившият главен секретар Светлозар Лазаров. Той отрече пред съда връзка с разработката „Червеи” и стовари вината за замесеното си име в скандала върху "Демократи за силна България".

 

Обвиненията, че бил част от разработката "Червеи" дошли от вътрешната комисия в парламента, а целта била да се намери вариант за неговото отстраняване. "Спрямо мен беше упражнен груб политически натиск, който започна да се отразява върху системата. Очаквах, че след моето напускане, системата ще се успокои и ще започне да работи нормално", коментира Лазаров. 

 

Показания даде и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. "Делото "Червеи" започна с една гигантска измама, извършена от Атанас Атанасов от ДСБ и бившия вътрешен министър Веселин Вучков", твърди Йовчев. Предстои да бъде разпитан и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

 

Бившата шефка на Софийския градския съд  Владимира Янева е обвинена, че в разрез със закона е разрешила подслушване и следене на централния полицейски регистър в продължение на 300 дни. До момента Владимира Янева не се яви нито веднъж на заседанията по делото.

 

Видео: БГНЕС