Готвят празник за 70-годишнината на линията от Септември до Банско

И тази година студенти ще празнуват своя празник "на колела" в нощния влак по теснолинейната линия от Септември до Банско, научи Нова телевизия от държавните железници. 

 

За пътуващата дискотека са осигурени три допълнителни вагона, които ще бъдат украсени и озвучени с аудиосистема и светлини. Групата от 112 души ще отпътува от София вечерта на Никулден и ще се качи в нощния влак от Септември към Банско.

 

На 9 декември пък се навършват 70 години от завършването на българската "алпийска железница". Тогава е пуснат в експлоатация последният построен етап от Банско до Добринище, припомня Кристиан Ваклинов, един от най-активните защитници на последната останала у нас теснопътна линия.

 

125-километровото трасе започва от гара Септември и свързва Горнотракийската низина с Рила, Пирин и Родопите. Хиляди чужди и български туристи ползват живописния маршрут, за да стигнат до курортите Банско и Добринище. Влаковете изминават пътя в планината за около 5 часа със средна скорост от 25 километра в час, но пък предлагат уникални гледки към природните забележителности в тази част на страната.

 

На 9 декември 70-годишнината на теснолинейката ще бъде отбелязана на теснопътната гара в Септември. Пътниците за влака в 9.47 ч. сутринта ще бъдат посрещнати с погача от хора в родопски народни носии. Ще има и кратка фолклорна програма. По стените на вагоните в самия влак ще бъдат поставени архивни снимки от историята на теснолинейката, съобщи още Кристиан Ваклинов.